Erasmus+ hankkeen matka Darmstadtiin 1-7.10.2022

Päivä 1. lauantai

Retkemme Saksan Darmstadtiin Erasmus+ -hankkeen nimissä alkoi lauantaiaamuna 1. lokakuuta Oulun rautatieasemalta. Junassa syötiin ja pelattiin korttia sekä juteltiin matkustamisesta. Samppa kertoili omasta interrail-matkastaan, jonka oli tehnyt nuorempana. Tampereella junan vaihdon yhteydessä kerkesimme käydä kirpparilla ja ostaa Saksaan tuliaisia Fazerin kahvilasta. Illalla Turussa laivaa odotellessa vietimme aikaa Turun linnan ympäristössä ja sen upealla GoT-maisella sisäpihalla. Lopulta laivaan päästyämme veimme kamat hytteihin ja söimme merellisellä illallisella mm. rapuja.

Päivä 2. sunnuntai

Saavuimme aamulla Tukholmaan ja kävelimme upean vanhankaupungin läpi päärautatieasemalle, jonne jätimme matkatavarat säilöön päivän ajaksi. Tämän jälkeen suuntasimme takaisin vanhaankaupunkiin, ja rupesi satamaan vettä. Puun alla sadetta pitäessämme etsimme Google mapsista läheltä löytyviä kahviloita. Päädyimmekin pian kauniiseen retrohenkisen kahvilaan, jossa heräilimme hiljalleen kahvia ja kaakaota juoden.

Sateen loputtua jatkoimme vanhankaupungin ihastelua. Kadulla alkoi olla nyt jo muitakin ihmisiä liikkeellä. Vanhassakaupungissa ihastutti etenkin kapeat kujat ja katujen vierusten sympaattiset puiset pöydät ja tuolit. Hyppäsimme lauttaan ja jäimme pois Gröna lundin laiturilla. Mieleen muistui yläkoulun ruotsinkirjan kappale, joka sijoittui alueelle. Kävimme ABBA-museossa, jossa sai mm. esiintyä bändin hologrammin kanssa lavalla!

Ulos päästyämme alkoi taas sataa. Otimme lautan takaisin vanhaankaupunkiin ja söimme päivälliseksi mm. taivaallista sienirisottoa ja pastaa. Samppa unohti sateenvarjonsa ravintolaan, mutta se ei haitannut, koska sadetta ei enää tullut reissun aikana.

Puolet porukasta suuntasi tässä vaiheessa kiertelemään Tukholman kirpputoreja toisen puolen odotellessa rautatieaseman O’Leary’sin pehmeillä sohvilla jalkapalloa katsellen ja puhelimiaan selaillen. Haimme illan päätteeksi matkatavarat säilöstä ja menimme Arlanda express-junalla lentokentälle, jossa tehtiin check-in valmiiksi, jottei tarvinnut aamulla herätä niin aikaisin jonottamaan. Yö lentokenttähotellilla.

Päivä 3. maanantai

Aamiaisen jälkeen koneeseen ja Frankfurtiin, josta meitä tuli hakemaan kaksi saksalaista opettajaa, Jochen ja Sophia, sekä Jochenin vaimo. Jochen esitteli moottoritiellä rakenteilla olevaa sähkörekkojen latauskaistaa, jollaisia on tarkoitus tulla Saksaan kaikille suurille moottoriteille vähentämään rekkaliikenteen päästöjä. Kirjauduimme Darmstadtissa hotellille, jossa Samppa lepäili parin tunnin ajan samalla kun opiskelijat kävivät hakemassa lähikaupasta evästä. Tämän jälkeen saksalaiset oppaamme hakivat meidät hotellilta ja kävimme tutkimusretkellä läheisessä metsässä, jonne oltiin asennettu taideteoksia. Teosten idea oli tulla hiljalleen luonnon muovaamiksi, ja teoksia asennetaan metsään lisää kahden vuoden välein. Metsässä ihastutti taideteoksiakin enemmän saksan upea luonto ja suuret puut. Keräsimme kastanjoita ja muita pähkinöitä ja ihastelimme puissa kasvavia pieniä valkoisia sieniä sekä maassa möngertäviä koppakuoriaisia. Illaksi palasimme keskustaan, jossa nautimme illallisen perinteisessä saksalaisessa ravintolassa.

Päivä 4. tiistai

Hotelliaamiaisen jälkeen kävelimme puolessa tunnissa kohdekouluumme Eleonorenschuleen. Koulussa oli oppilaita 5.-luokasta lukion päättäviin asti. Vierailimme kolmella oppitunnilla: ensin Jochenin matematiikan tunnilla, sitten Theresan biologian ja historian tunneilla. Neurobiologian ollessa aiheena asiaa simuloitiin dominopalikoita järjestelemällä ja niiden erityyppisillä kaatotavoilla ketjureaktioita tarkastellen. Opetus oli muutenkin erittäin käytännönläheistä, eikä oppikirjoja juuri ollut käytössä. Opiskelijat osallistuivat ahkerasti ja tunneilla oli paljon keskustelua. Historian tunnilla käytiin läpi Saksojen yhdistymisen päivää, ja meiltä kysyttiin myös Suomen historiasta ja itsenäistymisestä.

Koulupäivän päätteeksi tapasimme koulun puutarhassa Erasmus+ -hankkeessa mukana olevat 16 saksalaista opiskelijaa sekä kaikki kolme ohjaavaa opettajaa. Ruuaksi oli tarjolla pitsaa. Emme valitettavasti nähneet puutarhan lammessa asustavia salamantereita, mutta se ei kauaa haitannut. Suuntasimme porukalla keskustassa sijaitsevaan reilun kaupan kauppaan, jossa meille kerrottiin reilun kapaun toimintaperiaatteista. Ostimme sieltä mm. suklaata ja käsitöitä. Kaupan jälkeen suurin osa saksalaisista lähti koteihinsa, muutaman heistä esitellen meille kaupunkia ja vieden meidät lopulta hienolle kattoterassikahvilalle, josta oli hienot näkymät allaolevalle aukiolle. Korttiturnauksen jatkuttua aikaa vietettiin mm. 3-kerroksisella kirpputorilla.

Päivä 5. keskiviikko

Tänään oli vuorossa päiväretki Reinin laaksoon. Tapasimme hotelliaamiaisella hankkeeseen osallistuvan belgialaisen opiskelija-opettajaryhmän. Kävelimme aamiaisen jälkeen rautatieasemalle, jossa tapasimme taas saksalaiset opiskelijat ja opettajat. Ensimmäinen junamme joutui odottelemaan tunnin verran kiskoilla, koska rautatiellä oli jokin välimatka poikki, ja sitä korjattiin.

Vaihdoimme lopulta junaa Mainzin asemalla, josta pääsimmekin viinirypäleitä kasvavia rinteitä sekä vanhaa arkkitehtuuria ihaillen Rüdesheim am Rhein-nimiseen joenvarsikylään. Täältä ostettiin evästä piknikkiä varten, minkä jälkeen otettiin lautta jokea pitkin mutkan taakse, jossa pääsimme leijumaan kallioisen ja metsäisen rinteen huipulle hiihtohissillä! Ylhäällä meitä odotti aidan takana Bambin näköisiä kauriita, jotka uskaltautuivat lopulta syömään Helmin ja Johanna kädestä.

Metsän halki kävellessämme kompuroimme myös pilkkopimeän luolan läpi. Luolasta kertovan legendan mukaan luolassa ihminen löytää itsensä. Löysimme itsemme, ja söimme eväät upealla näköalapaikalla, kalliolla joen yllä. Tämän jälkeen käveltiin Niederwarldin Germania-muistomerkille, josta hiihtohissillä alas Rüdesheimiin. Porukka jakautui tässä vaiheessa kahtia, suurimman osan saksalaisista suunnatessa kotiin ja meidän sekä belgialaisten jäädessä tutkimaan kylää. Söimme jäätelöä ja vierailimme mm. saksalaisessa joulukaupassa, josta sai ostaa mm. pähkinänsärkijä-henkisiä puisia nukkeja.

Paluumatkalla tutkimme Frankfurtin rautatieaseman ymäristöä ja pääsimme väsyneinä hotellille. Illalla leffailta belgialaisten kanssa.

Päivä 6. torstai

Aamiaisen jälkeen kävelimme koululle tapaamaan Eleonorenschulen rehtorin ja kuulemaan hänen tervetulosanansa. Rehtori lähetti kovasti terveisiä meille Iihin. Tämän jälkeen kiertelimme pari tuntia kaupungilla omillamme. Koululle palattuamme käynnistyi Jochenin vetämä nähtävyyskierros ympäri Darmstadtia. Se päättyi Darmstadtissa sijaitsevaan UNESCO:n maailmanperintökohteeseen nimeltä Mathildenhöhe. Siellä oli erikoisen näköinen 5-sormista kättä muistuttava ja sen mukaan nimetty torni, sekä venäläisten lahjoittama pieni kullattu kirkko. Kävimme tämän syömässä ja hotellilla, ja illalla olikin vuorossa koko retken päätöstapahtuma: Jochenin järjestämä karaokeilta. Jochen oli ystävineen päätynyt aiemmin Guinnessin ennätystenkirjaan n. viikon kestävällä karaokesessiolla. Olimme siis karaoken ammattilaisen seurassa. Oli mukava rentoutua ja jutella saksalaisten sekä belgialaisten opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Moni porukka kävi illan aikana laulamassa, ja lopulta Samppakin kävi vetämässä parhaan keikkansa ikinä: laulamassa Scorpionsia Jochenin kanssa duettona. Illan päätteeksi hyvästeltiin uudet saksalaiset ja belgialaiset ystävämme ja vaihdettiin yhteystietoja. Kuljimme raitiovaunulla hotellille reissun viimeisille yöunille.

Päivä 7. perjantai

Heräilyn jälkeen pakkailut, aamiainen ja Jochenin sekä hänen vaimonsa järjestämä kyyti Frankfurtin lentokentälle. Vaihto Oulun koneeseen Helsinki-Vantaalla, ja klo. 17 saavuttiin Ouluun ja sieltä autolla Iihin. Matka oli nyt ohi, ja vaikka se olikin täynnä mieleenpainuvaa ohjelmaa ja seikkailua, oli mukava päästä kotiin!